10 motive pentru care Moldova trebuie să aleagă Uniunea Europeană
6693

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 25/9/2013

Aderarea la ZLSAC aduce beneficii economice și sociale nete pentru Republica Moldova, în timp ce UV RBK va avea efecte adverse. Estimările econometrice relevă în mod clar avantajele aderării la ZLSAC cu UE. Astfel, calculele sugerează că, în cazul aderării la ZLSAC, economia Moldovei se va extinde cu circa 6,4%, în timp ce opțiunea UV RBK va determina contractarea acesteia cu 4%.  În același timp, aderarea la UV RBK va duce la pierderea de către producătorii autohtoni a pieței comunitare, care atrage circa 45% din totalul exporturilor atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al Nistrului. Cauza rezidă în obligativitatea adoptării politicii vamale rusești și ajustarea la standardele rusești, care nu sunt recunoscute pe plan mondial, spre deosebire de cele comunitare. 

Infografic-[1]_vector
Avantajele ZLSAC țin de creșterea accesului producătorilor moldoveni pe piața UE, a Turciei, dar și pe alte piețe, deoarece standardele comunitare sunt recunoscute pe plan mondial. Totodată, liberalizarea importurilor va spori concurența pe piața internă, ceea ce, în final, va contribui la diminuarea prețurilor și creșterea diversității și calității produselor. De rând cu ameliorarea atractivității investiționale, aceasta va spori bunăstarea populației și competitivitatea economiei moldovenești. În cazul aderării la UV RBK, pe lângă barierele tarifare, exportatorii moldoveni vor trebui să se confrunte și cu importante bariere non-tarifare pe piața comunitară și nu doar. Totodată, din cauza tarifelor vamale mai mari la import se vor scumpi produsele de consum și produsele investiționale importate din UE. Aceasta va lovi în competitivitatea economiei moldovenești, în climatul investițional și bunăstarea populației.

Acest infografic a fost realizat de către Opera Studio la comanda Centrul Analitic Independent „EXPERT-GRUP”, în parteneriat cu fundaţia „Friedrich-Ebert”. Informația este bazată pe rezultatele Raportului de Stare a Țării 2013 disponibil aici și a studiului „Quo Vadis Moldova?” elaborat cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare, disponibil aici.

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Гость

  of doamne!
  ce s-a intamplat? de ce o calitate atat de joasa a infograficului?

 • Ala

  Subscriu comentariului precedent! Asta nu e infografic da text de prea diferite dimensiuni pe un fundal deranjant de tare intens si desene tare inconsistente (unele cu lux de detalii, altele invers). Fail. Nu m-am asteptat la asa ceva de la RT Design. Dezamagita 🙁

  • geolupascu

   Ala, deși proiectul BudgetStories este realizat împreună cu RT Design Studio, Expert-Grup are rezervat dreptul de a publica și alte materiale dezvoltate în afara colaborării noastre. Acest material grafic nu a fost relizat de RT Design, autorii fiind specificați în ultimul aliniat al publicației.

   Colaborarea cu RT Design nu a fost finisată și în continuare vom avea grijă ca urmotoarele infografice create de noi să fie la nivelul celor precedente sau mai înalt.

 • Gogu

  bullshit…o analiza de 2 bani pentru analfabeti…

 • Vadlimus

  de unde datele?

 • Moldavian

  Детский сад ромашка. Кому мы нужны в Европе, или наши товары? Не смешите, посмотрите на Прибалтику и хватит уже отрабатывать румынские деньги.

 • Denis Vîntu

  Foarte bine realizate aceste scenarii! Și ca design, fonturi (profesionale), culori etc. Un mod asemătător de analiză, este foarte des folosit și de agențiile internaționale de de rating. Bravo!

 • Trip Now

  o intrebare,dupa integrare v-om fi scutiti de preturile nebune de la vama, Exemplu:import masina motor 2.0 diesel devamarea ma costa peste 2000 euro ???

 • serj

  a 3-a varianta e cea mai buna. vom obtine toate avantajele + avintul moral, cresterea nivelului de educatie si bunastare…..unirea cu Romania.

 • anonim.md

  falşiştilor[…].Moldova poate trăi şi fară rusiia ,europa sau româniar(răpănoşii) numai trebuie format un parlament şi guvern nou
  Da toți falşişti trebuie inpuşcați.

  ATENȚIE!!!. INFORMAȚIA DE PE ACEST SAIT ESTE FABRICATĂ ÎN CHINA(MADE IN CHINA)

 • anonim.md

  […].