Ce plătesc eu la stat?
2920

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 28/1/2014

Cum zicea și Benjamin Franklin, achitarea impozitelor este o certitudine, ca și moartea. La fel de cert este și rolul impozitelor pe care îl achită fiecare din noi în dezvoltarea unei societăți democratice. Aceste plăți sunt folosite pentru construcția școlilor, șoselelor, podurilor, la plata profesorilor sau a medicilor, la sprijinirea culturii și multe altele.

Contribuțiile tale, ca plătitor de impozite și taxe la Bugetul Public Național în 2013,  au venit din două mari surse: din veniturile salariale și din cumpărăturile pe care le-ai efectuat. Din venitul salarial, contribuțiile sociale însumează 21% din BPN, cele din impozitul pe venit – 6% din BPN și din contribuțiile la asigurarea medicală – 5%. Data viitoare când faci cumpărături să ții minte că de regulă 16,67% din suma achitată este TVA, care la nivel de tară reprezintă 33% din BPN , iar când cumperi un pachet de țigări, să nu uiți că statul îți „fumează” 5,7 țigări, doar în formă de accize.. Vezi mai jos ce taxe plătești la cumpărarea berii, băuturilor spirtoase și a benzinei.

Image Map

De multe ori însă, corupția și incompetența funcționarilor care administrează acești bani duce la pierderi de zeci de milioane de lei care se scurg din bugetul de stat, iar cei mai tupeiști din funcționari ajung că cheltuie banii publici pe propriile mașini, case și vacante luxoase.

Cu toate acestea, acest aspect trist nu schimbă adevărul fundamental al unei societăți civilizate – impozitul trebuie plătit de fiecare cetățean în parte, pentru că doar împreună putem construi o viață mai bună, într-o țară mai bună.

Descarcă resurse →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Denis Vîntu

  Un calcul simplu: Dacă e să luăm în calcul faptul că moldovean primeste in medie un salariu de $263, asta conform datelor biroului de statistica. Pentru asigurarea medicala acesta plateste 3,5% pe luna, sau 42% pe an, ceea ce în echivalent monetar reprezintă, $110 pe an per lucrător/muncitor. Astaa ar însemna că o persoană nu ar trebuie să cheltui mai mult decât acestă sumă. Așadar, țiinând cont de faptul că o bună partea din populație are nevoie de asistență medicală, mă tem că nu se poate asigura nici măcar strictul necesar, nemaivorbind aici de intervenții chirugicale sofisticate (e.g. transplant) iar de sustenabilitatea sistemului în ansamblu nici nu se mai pune problema. Cred că ar trebui majorată acestă cotă măcar la 7% pentru a asigura servicii cât de cat de calitate si pentru a dezvolta acest sistem in ansamblu, dar si de a continua politicile care vizeaza eradicare coruptiei.

  • Radu

   Nu înțeleg de ce ai înmulțit 3.5% x 12! De când procentajele nu se înmulțesc??

   • Denis Vîntu

    @Radu, Am să explic de ce le-am înmulțit! Pentru că e vorba de 3,5 pe lună, în cele 12 luni , am presupus că salariu de bază nu se modifică, cel puțin asta în modelul din anul respectiv, fie el 2013. Dacă plătești 3,5 dintr-o valoare fixă, care nu variază în timp, la finalul a unui număr de n – luni, vei avea suma dedusă ca valoare procentuală x numarul de luni care sunt luate în calcul. Prin urmare, am înmulțit 12 * 3,5. De fapt, am presupus că modelul nu este dinamic, mai mult pentru a înțelege ideia. Bineînțeles că nu e cea mai bună metodă, modelul e mai sofisticat, care poate pune în valoare economiile sau eventual înclinația populației spre economisire sau spre consum. Dar asta poate fi alt aspect care poate eventual fi un punct de plecare.
    @Tatiana, Si eu mă bucur pentru faptul ca se observa intr-adevar ca se doreste a misca carul din loc. O mai buna transparenta, o libertate a accesului la informatii de caracter national, o legislatie compatibila cu timpurile noastre etc. Toate aceste nu fac decat sa genereze o mai buna cunoastere a mersului societatii in care traim. Inca odata felicitari pentru munca depusa si succese mari mai departe!

    • Tatiana Savva

     Referitor la cota de 7 % pentru contributiile din medicina, in 2013 contributia totala a fost de 7%, platite de angajat 3.5% si angajator – 3.5%. Din 2014 ambele rate au crescut cu 0,5%, astfel contributia totala fiind de 8%. Despre sustenabilitatea sistemului si eficiența utilizării banilor publici în sistemul public de sănătate, Curtea de Conturi s-a expus în 3 rapoarte publicate în T3 2013, din care reiese că valoarea iregularităților de gestionare a patrimoniului public și în procesul de achiziții din sistem pleacă sute de milioane de lei http://ccrm.md/hotariri.php?l=ro . Cît despre disponibilitatea moldovenilor de a plăti pentru serviciile de sănătate vorbește ponderea inaltă a serviciilor medicale private care depaseste media pe regiune. Mai mult ca atit, ei oricum considera ca platesc (considerind platile neformale) mai mult decit suma contributiilor pentru asigurare.Mai multe detalii, le puteti gasi in alte 2 infografice realizate de noi finanțarea sistemului de sănătate http://www.budgetstories.md/cheltuielile-republicii-moldova-pentru-sanatate-in-context-regional/ și http://www.budgetstories.md/mai-intai-banii-apoi-serviciile/ .

  • Tatiana Savva

   Denis, ne bucură faptul că produsele noastre generează discuții și, mai ales, interes pentru modul în care sunt formate veniturile la buget, și modul în care aceștia sunt cheltuiți pentru ca cetățenii să beneficieze de serviciile oferite de Guvern. Nu ne rămâne decât să ne implicăm mai activ în procesul decizional și să promovăm schimbarea 🙂

 • Bun infografic, dar documentarea autorilor lasă de dorit pentru că începând cu 2014 asigurarea medicală a fost majorată până la 4% din salariul brut + accizul la 1L de bere e 2,02 lei şi nu 1,94

  • Tatiana Savva

   După cum sugerează și titlul, în acest infografic am oferit informația despre principalele surse prin care cetățenii au contribuit la formarea BNP în 2013, deci am utilizat datele pentru contribuțiile plătite (deja) anul trecut. Merci pentru remarcă, vom încerca să accentuăm mesajul care indică anul pentru care au fost calculate aceste contribuții.