Cum sunt cheltuiți banii publici pentru sănătate
1538

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 21/11/2013

În anul 2012, în Republica Moldova cheltuielile Bugetului Public Național (BPN) pentru ocrotirea sănătății au fost de peste 4,7 miliarde lei, sau 13,5% din BPN (comparativ cu 10,9% în 2005), și 5,4% din Produsul Intern Brut (comparativ cu 4,2% în 2005). Tot în aceeași perioadă, pentru serviciile legate de asigurarea obligatorie de asistență medicală au fost cheltuiți 83% din totalul alocărilor pentru sănătate din BPN (peste 3,9 miliarde lei). Pentru categoriile „Servicii și instituții sanitaro-epidemiologice și de profilaxie” și „Programe naționale de ocrotire a sănătății” au fost cheltuiți 5,1% și respectiv 3,1%.

Sanatatea

În clasamentul cheltuielilor publice pentru sănătate, Republica Moldova cheltuie mai mult decât țările vecine România și Ucraina (ambele 4,4% în 2010), dar mai puțin decât media pe țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și țările Uniunii Europene, 8,2% și 8,1% respectiv. Totodată, în anul 2012, Republica Moldova se situa mai jos decât media pe OCDE și țările Uniunii Europene în ceea ce privește indicele sănătății al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu 0.783 puncte față de 0.941 și 0.945, respectiv.

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

  • Igor

    Imi pare rau ca se incearca de a face galagie din nimic, cheltuielile pentru sanatate din PIB sunt mai mari ca in tarile vecine (mare constatare s-a facut ….) PIB-ul Republicii Moldova este mult mai mic ca in tarile vecine, si toate cheltuielile acestea pe care le mentionati, ca sunt asa de grozave… Cheltuielile pe cap de locuitor in RM sunt de 386 USD PPC pe cind media pe UE este de 3231 USD PPC, si media cheltuielilor de sanatate pe cap de locuior in CSI este de 875 USD PPC. Deci rezumatul la toata discutia este ca ar fi bine sa studiati mai bine cheltuielile de sanatate, si sa nu faceti concluzii pripite. P.S. (PPC – Paritatea Puterii de Cumparare)

    • irina

      m-m..Noi in doi cu sotul nu facem 386 USD. In sate si mai greu situatia.