Prevederile Bugetului 2015 pentru domeniul Culturii

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Autor: Veaceslav Reabchinschi

Rezumat

Guvernul Republicii Moldova a vărsat în 2015 peste 352 milioane de lei în conturile Ministerului Culturii, o creștere de aproape 19% față de anul trecut. Totuși, ponderea cheltuielilor în Cultură din Bugetul Național este în scădere, de la 1% în anul trecut la 0.8%.

Pe lângă creșterea bugetului Ministerul Culturii, s-a mărit și numărul preconizat de turnee și spectacole prezentate – 2.475, dar și numărul preconizat de spectatori deserviți de către instituțiile teatral-concertistice –  557 mii. Totuși, creșterea acestor indicatori nu este proporțională cu procentajul creșterii bugetului alocat.

La capitolul puncte forte mai menționăm creșterea considerabilă a mijloacelor financiare pentru protejarea patrimoniului cultural național și aportul semnificativ al Guvernului României pentru lucrări de restaurare în trei instituții importante de cultură.

Problemele prioritare din domeniu se referă managementul ineficient al instituțiilor teatral-concertistice, iar infrastructura „greoaie” produce  multe cheltuieli. În plus, nu există un mecanism eficient de finanțare care să genereze concurență. De asemenea, deși salvgardarea patrimoniului cultural este una din prioritățile de dezvoltare ale Ministrului, acesta nu este în stare să dezvolte parteneriate publice-private pentru asigurarea funcționalităților edificiilor culturale.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

  • Licențiere și permisiuni

    Creative Commons 4.0 - CC BY