Ce plătesc eu la stat?
8411

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 28/1/2014

Cum zicea și Benjamin Franklin, achitarea impozitelor este o certitudine, ca și moartea. La fel de cert este și rolul impozitelor pe care îl achită fiecare din noi în dezvoltarea unei societăți democratice. Aceste plăți sunt folosite pentru construcția școlilor, șoselelor, podurilor, la plata profesorilor sau a medicilor, la sprijinirea culturii și multe altele.

Contribuțiile tale, ca plătitor de impozite și taxe la Bugetul Public Național în 2013,  au venit din două mari surse: din veniturile salariale și din cumpărăturile pe care le-ai efectuat. Din venitul salarial, contribuțiile sociale însumează 21% din BPN, cele din impozitul pe venit – 6% din BPN și din contribuțiile la asigurarea medicală – 5%. Data viitoare când faci cumpărături să ții minte că de regulă 16,67% din suma achitată este TVA, care la nivel de tară reprezintă 33% din BPN , iar când cumperi un pachet de țigări, să nu uiți că statul îți „fumează” 5,7 țigări, doar în formă de accize.. Vezi mai jos ce taxe plătești la cumpărarea berii, băuturilor spirtoase și a benzinei.

Image Map

De multe ori însă, corupția și incompetența funcționarilor care administrează acești bani duce la pierderi de zeci de milioane de lei care se scurg din bugetul de stat, iar cei mai tupeiști din funcționari ajung că cheltuie banii publici pe propriile mașini, case și vacante luxoase.

Cu toate acestea, acest aspect trist nu schimbă adevărul fundamental al unei societăți civilizate – impozitul trebuie plătit de fiecare cetățean în parte, pentru că doar împreună putem construi o viață mai bună, într-o țară mai bună.

Descarcă resurse →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.