Granturile externe: cât primește Moldova în comparație cu țările din regiune?
4878

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 9/7/2013

Subiectul mărimii asistenței externe acordat Republicii Moldova este de mare interes,
dar speculat atât în presă cât și de decidenții politici.

Care este volumul asistenței externe acordat Republicii Moldova în sectorul public, cine sunt principalii donatori și care sectoare sunt finanțate prioritar? Primim mai mulți sau mai puțini bani decât alte țări din Europa (țări europene care nu fac parte din UE)? Acestea sunt întrebările la care vom încerca să răspundem într-o serie de 3 infografice
despre asistența externă acordată țării noastre.

Primul subiect din această serie descrie poziția RM față de alte țări la capitolul granturi acordate în perioada 2010-2012.

Finantatori1_infografic

Ce este un grant?

Grantul este o formă de finanțare nerambursabilă facultativă primită de guvernul unei țări de la alte guverne sau de la organizațiile internaționale pentru realizarea unor acțiuni importante pentru anumite segmente ale societății sau pentru dezvoltarea economică și socială. Acestea completează veniturile conducerii locale obținute din resursele proprii. Pot fi primite în numerar sau în natură.

Infograficul descrie volumul granturilor acordate pe cap de locuitor de către partenerii străini cuprinse în bugetele naționale. Astfel, în ultimii trei ani am primit în medie 30 euro pe cap de locuitor, mai puțin în raport cu Albania, Armenia sau Georgia, dar considerabil mai mult decât Ucraina sau Rusia.

Pentru părțile interesate, am publicat seturile de date, pentru ca analiza să continue. Acesta este doar un început pentru discuțiile privind asistența externă acordată Republicii Moldova.

Colectarea și analiza datelor: Tatiana Savva

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.