Portretul Robot al Coruptului
5118

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

În 2015 și primele 9 luni ale anului 2016, valoarea prejudiciilor cauzate de infracțiunile asociate corupției și infracțiunilorde crimă organizată au depășit 8.5 miliarde lei. Majoritatea infractorilor condamnaţi pentru că luau mită sunt din sectorul public, atât în cazul femeilor, cât şi a bărbaţilor.


Profilul infractorilor corupţi, adică a celor care luau mită, este clar dominat de bărbaţi în proporţie de 87% pentru 2013-2015, o explicație putând fi inegalitatea de șanse în carieră a femeilor, în special în sectorul public.
Chiar dacă este o practică cel puțin stranie ca în cadrul urmăririi penale angajatorul să ofere caracteristici pozitive ale învinuiților care iau mită în funcția ocupată, practica fiind destul de răspândită și care ar putea servi drept indicator că și managerii nu sunt nici pe departe fără de păcate, totuși, se observă că femeilor învinuite li se oferă mai des caracteristică pozitivă la locul de muncă decât bărbaților. Totodată, doar în cazul bărbaților pe banca acuzaţilor ajung persoane care nu sunt la prima confruntare cu legea penală, în unele cazuri fiind constată recidivă în săvârșirea infracțiunilor de corupție.
Astfel, marea majoritate a bărbaţilor care iau mită au vârsta de până la 40 de ani, pe când predispoziţia femeilor în acest sens creşte după 50 de ani. O posibilă explicaţie a acestei deosebiri ar putea fi determinată de diferenţa şanselor în carieră, femeile mai tinere având oportunităţi mai reduse în comparaţie cu cele ale bărbaţilor, astfel încât acestea nu ocupă funcţii în care ar putea exercita influenţe tranzacţionabile într-un act de corupţie.
O altă posibilă explicaţie ar putea fi şi faptul că bărbaţii sunt predispuşi să rişte mai mult în perioada activă de formare şi întreţinere a familiei cu copii minori, pe când femeile sunt mult mai precaute în perioada în care au de crescut copii minori şi nu se expun riscurilor de a fi atrase la răspundere penală. Pe de altă parte, la vârsta femeilor la care copiii au atins deja maturitatea, femeile sunt mai predispuse să se implice în acte de corupţie.
Din datele prezentate pentru perioada 2013-2015 se observă că locul predominant al săvârșirii infracțiunii este locul de muncă, în proporție de 51% pentru bărbați și 69% pentru femei, pe locul doi aflându-se strada pentru 26% din bărbați și 19% dintre femei.
La capitolul obiectului infracțiunilor de corupție, disensiuni de gen nu există: și în cazul bărbaților, și în cazul femeilor sunt preferați banii(94-95%) sau o combinație dintre bunuri şi bani în celelalte cazuri. Referitor la valoarea mitei, bărbaţii pretind sume mai mari, valoarea maximă fiind de aproximativ 60 mii de Euro (echiv.1,2 mln lei), pe când femeile par să se mulţumească şi cu sume mai mici, valoarea maximă constituind cam jumate din ce pretind bărbaţii. Interesant este faptul că bărbaţii ajung să reducă în procesul negocierii valoarea solicitată a mitei cu 18%, pe când femeile sunt gata să facă reduceri de până la 13%.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.