Află cât ne-a costat Parlamentul în 2012
2065

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 27/2/2013

Parlamentul este autoritatea legislativă supremă într-un stat și cel care reprezintă cetățenii
și interesele acestora la nivel de țară.

La originea acestui subiect a stat faptul că cetățenii trebuie să cunoască cât și pentru ce sunt cheltuiți banii publici în activitatea parlamentară.

parlament-infographics

Cât ne costă Parlamentul?

În 2012, Parlamentul a costat 91,5 milioane de lei, aproape dublu decât în 2005, mai exact 26 de lei pe cap de locuitor. O lege adoptată de către Parlament a costat cetățeanul 10 bani sau 389484,7 lei de lege, cu 150 mii de lei mai mult decât în anul 2011. La fel,  a fost descrisă evoluția cheltuielilor acestuia din 2005 până în 2012.

Pentru comparare, am ales țări din imediata vecinătate, România, dar și cu țări recunoscute în  domeniul eficienței instituțiilor publice, în acest caz Finlanda, Lituania. In alegerea indicilor de comparare, am încercat să punem accent pe indicatori comparabili (salariul mediu pe economie, activitate legislativă, %PIB).

Colectarea și analiza datelor: Tatiana Savva

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Foarte interesantă informație a fost publicată în acest infografic.

 • eugen

  interesanta informatie, dar destul de subiectiva. Am dori mai multe cifre concrete.

  • Stimate eugen. In infografic puteti vedea exclusiv indicatori cantitativi, care in nici un caz nu pot fi calificati ca informatie subiectiva. Indicatorii utilizati de noi reflecta o stare de fapt, o realitate, nu parerea sau opinia cuiva. Va rugam sa ne informati care sunt cifrele concrete pe care ati dori sa le vedeti. O sa tinem cont de aceasta pentru a face infografice mai relevante.

  • Stimate Eugen, setul de date este disponibil pentru descarcare, acolo sunt toate datele 😉

 • выглядит привлекательно … когда начинаешь вчитываться понимаешь что ничего не понимаешь. красота в ущерб информативности, а инфографика в первую очередь должна информировать.

  • rtdesignstudio

   Salutare, Dumitru.

   Suntem totuși de părerea că un infografic în primul rând trebuie să atragă vizual pentru ca audiența să îl observe și să îl ”consume”. Asta și ar fi diferența între infografice și alte modalități de vizualizare a datelor, precum diagramele.

   Altfel spus, în acest infografic puteau fi folosite doar diagrame cu bare pentru prezentarea informației și cam atât. Aveau însă peste 300 de oameni să dea like și câteva mii să atragă atenția la acest infografic în primele câteva ore după publicare?

   Suntem de acord că este loc pentru mai bine, mai ales că în Moldova e puțin explorat domeniul infograficii și vom încerca următoarele infografice să le facem mai atractive și mai ușor de perceput.

   Mulțumim pentru comentariu.

   Radu.

   • 300 лайкнули потому что визуально привлекательно. Я же говорю о том что Ваши графики до невозможности трудно читаются. Проверьте на примере нескольких человек (не-профи, незаинтересованных) как быстро и легко понимается информация которую Вы пытаетесь донести. Я за свою жизнь много графиков повидал и то подгрузился капитально. Некоторые мне до сих пор непонятны:)

    • Дима, не забывай – ты экономист и привык к столбцам, пайчартам у другим графикам, ты хочешь, чтобы
     было комфортно к чему сам привык. В таком случае ест все данные + эксель. А
     если нужны отчеты аналитические
     и классические графики, на Expert-Grup.org таких материалов очень много. Мы
     будем продолжать с инфографикой, будем улучшать реализацию чтобы было еще
     понятнее, еще интуитивнее, и если будет место – красивее, тем будет больше,
     анализов тоже и мы надеемся что вместе с аудиторией сможет развивать эту модель
     подачи информации.

     • да ладно ту уж из меня какого то скучного бухгалтера то не делай:) да я по образованию финансист-экономист, последние 5 лет занимаюсь в том числе и визуализацией всякого рода количественной (в основном) информации. примеров инфографики навидался, примеров хороших и плохих графиков тоже навидался. так что не надо:)

     • Lynx –

      хреново занимаетесь дорогой.
      отлично все читается и в тренде. Занимайтесь лучше финансами, да ребята выполнили инфографику на уровне!

   • юзабилити, помните?

   • rtdesignstudio

    Mulțumim pentru feedback, Dumitru.

 • în furci cu ei.

 • Super, uite stimate blogger eu ma tem ca in 2013 omuletii de restu culorilor din ultima postare sa nu sa se transforme in culoare a Presedintelui Parlamentului 🙂 🙂 🙂

 • CCAFB ASEM

  Super! Bravo baieti! Cei parlamentari trebuie sa faca concluzii corespunzatoare: sau de promovat politica de majorare a veniturilor populatiei, sau de redus salariile lor pina la nivelul salariului mediu pe economie. Si una si alta va duce spre plasarea Moldovei la pozitii mai favorabile (mai putin picante).

 • Eugen

  O întrebare pentru experți: totuși cînd a fost aprobată majorarea salariilor deputaților, președintelui etc. pînă la 10500 lei etc.? Știu că proiectul de lege respectiv a fost aprobat de către guvern, însă aprobarea finală a acestuia trebuia să fie amînată din cauza problemelor cu deficitul bugetar. La începutul anului 2012 salariul unui deputat constituia 7100 lei, mai mult decît suficient, după părerea mea, iar majorarea acestuia cu 50% era pur și simplu inadmisibilă în condițiile de criză ale anului 2012…

 • proh.liuba

  E bine sa stim pentru ce Tara muncim, cui ne vindem forta de munca atat de prost platita.

 • Valentina

  Pentru prima data cand avem acces la asa fel de informatii!

 • Angela

  informativ si pe inteles! Va multumim!

 • Artem Kolesnikov

  Awesome project, nice infographics! Congratulations, this is a pure open data. Is there any chance to see English and/or Russian languages?