Cât ne costă învățământul superior din Republica Moldova?
1624

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 5/9/2013

În anul 2012, în topul universităților cu cele mai mari cheltuieli per student din Bugetul Public Național au fost Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (circa 47 mii lei), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (circa 35 mii lei) și Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia (circa 25 mii lei pe student). În ceea ce privește numărul de studenți în universitățile stat, în anul 2012 cei mai mulți studenți își făceau studiile la Universitatea de Stat din Moldova (circa 16 mii studenți, sau 15,7% din totalul studenților în învățământul superior); Universitatea Tehnică a Moldovei (14.4 mii studenți, sau circa 14% din totalul studenților); și Academia de Studii Economice din Moldova (13.3 mii studenți, sau 12,9% din totalul studenților).

Costul-invatamanantului-superior-in-RM

În ultimii cinci ani, ponderea studenților în instituțiile de învățământ superior publice și private nu s-a schimbat (circa 19% din studenți în instituțiile de învățământ private și 81% în cele publice), numărul total al studenților a continuat să descrească (de la circa 115 mii studenți în 2008 la 102 mii în 2012). Cât ține de distribuția pe localități, în anul 2012 90,2% din totalul studenților în învățământul superior își făceau studiile în municipiul Chișinău, și 6,2% în municipiul Bălți, 1,73% în municipiul Comrat, 1,60% în or. Cahul, și doar 0,28% în or. Taraclia.

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • dlncds

  Не та тараклия отмечена на картах.

  • Victoria Vlad

   apreciem comentariul, vom realiza modificarea în scurt timp.

 • Selectare foarte nereușită a aranjării grafice a informației. Tot ce merită să fie comparat este fizic îndepărtat ca să nu poată fi comparat. În loc de două grafice aranjate descrescător ați pus un tabel enorm de 2 pagini. Greșeli aritmetice elementare în datele oferite (la UTM cost per student scrieți 10.218, dar dacă împărțim datele de mai sus 169553294 la 14440, rezultatul este 11742 șamd).

  Este evident că selectarea cerculețului pentru compararea numărului de studenți în universități este foarte nereușit, sper că nu trebuie să explic de ce.

  Sub titlul scăderea numărului de studenți sunt două bare orizontale (!!!) EGALE, divizate conform sexului. WTF! Ce are titlul cu „infograficul” de mai jos.

  În prima imagine în loc să scrieți „Universități publice / Universități private” lăsați impresia că studenții sunt proprietate publică sau privată. Nu oferiți o informație esențială – care este raportul finanțării de la stat vizavi de achitările prin contract la diferite universități și în general pe sistem în diferiți ani.

  Profund dezamăgit, a cîta oară deja. Wake up.

  • Victoria Vlad

   Mersi de comentarii, Ion.

   Te rog vezi setul de date, calculele sunt ok, cu UTM a fost scăpare (corectăm cât de curând).

   Vom avea în vedere sugestiile de îmbunătățire.

 • bomblix

  In rusa va fi ? As face repost pe FB doar numai in rusa!