De ce pleacă tinerii din Republica Moldova?
2659

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 14/4/2016

Una din principalele cauze ale plecării tinerilor din Moldova este lipsa de oportunități la noi acasă. O altă problemă o constituie salariile mici. Iată de ce, am decis să analizăm raportul dintre salariul minim pe economie, salariul mediu pe economie față de veniturile salariale care ar permite unui adult (în acest caz o familie din doi tineri, care locuiesc în Chișinău) să aibă un nivel de viață social și economic decent conform standardelor țărilor vecine din UE.

Pentru acesta am calculat care sunt cheltuielile unui cuplu din doi tineri, care locuiesc în Chișinău, în medie pentru o lună. Am pornit de la faptul că aceștia vor avea cheltuieli de chirie, întreținere transport, alimentație echilibrată, cheltuieli sociale.

salarii6

Pentru acesta am calculat care sunt cheltuielile unui cuplu din doi tineri, care locuiesc în Chișinău, în medie pentru o lună. Am pornit de la faptul că aceștia vor avea cheltuieli de chirie, întreținere transport, alimentație echilibrată, cheltueili sociale.

Pentru a calcula cheltuielile pentru alimentație, am luat în considerare standardele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății, așa numitele Dietary Guidelines, la fel ca și Recomandările Uniunii Europene, dar și o serie de recomandări tehnice care au permis efectuarea calculelor pentru ce anume trebuie să mâncăm pentru a asigura un aport maxim de substabțe nutritive. Calculele au fost efectuate conform schemei clasice, pentru a asigura un aport caloric de 2500 kcall pentru un bărbat și pentru o femeie o dietă de până la 2200 de kcall pe zi. Cheltuielile au fost calculate în baza prețurilor din rețelele de distribuție angro. Acestea constituie 43% din totalul cheltuelilor.

A doua categorie de cheltuieli ca importanță o constituie cheltuielile pentru chirie. Acestea fac 24% din totalul acestora. La fel am presupus că pentru deplasarea prin oraș ei ar utiliza troleibuzul (2 abonamente și eventual 5 călătorii cu taxiul), respectiv, lunar ar cheltui 510 lei.

Cheltuielile pentru întrețienere și servicii constituie în medie 14,3%. La calcularea acestora am luat în considerare diferența dintre lunile reci ale anului și restul anului, astfel această sumă reprezintă o medie anuală.

De asemenea, am încercat să arătăm unde ne poziționăm față de țările de referință.

În Republica Moldova, la fel ca și în Romania, Rusia, Lituanaia, salariul minim pe economie nu acoperă minimul de existență.  Irlanda și Franța, au mers pe altă formulă și au adoptat polici de salarizare prin care salariul minim să asigure minimul de existență pentru cetățenii lor. La fel s-au calculat veniturile necesare pentru ca cetățenii lor să aibă un trai decent, social, într-un mediu tolerant, multicultural și corect.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Patrick

  Iată și pentru asta acuma la Chișinău a fost instaurat un Guvern, cu majoritate parlamentară în spate, ce a decis să meargă pe calea reformelor europene pînă vom ajunge să facem parte din familia europeană, sperăm că aceste intenție să fie mai aproape de realitate, iar tinerii să-și permită să stea în Moldova.

  • Doru

   de unde v-ați luat? :)))))))
   trolleri PD-iști spălați la creier!

   • Dan

    De ce neapărat spălați la creier? 🙂 Motivați financiar, așa mai delicat spus.

 • Cetateni RM

  Nu cred ca plecarea tinerilor o sa dureze mult caci in timpul cel mai apropiat posibil sa se majoreze salariile si nu mai trebuiasca sa plecam peste hotare ca sa putem avea un trai decent

 • andrei balan

  S-a inceput cu reducerea pretului la electricitate, gaz, combustibili, apoi s-au mai indexat pensiile, s-a marit putin indemninatia la nastere, si abia au trecut doua luni. Inainte mai sunt inca 3 ani, cu siguranta marele schimbari abia urmeaza. Fara indoiala in Moldova va fimai usor de trait in scurt apropiat.

 • Jora

  Eu cred că în curînd se vor întoarce acasă! Asta a promis și domnul Candu, după toate executate de dumnealui cred că se va ține de cuvînt!

  • Doru

   cadru nu candu ))))))
   la PD asta vă învață, să credeți în povești?

 • Andrei Andreev

  Um comentariu dupa altul plin de sarcazm) *тоска на душе* cum se zice.

 • Ion

  Sunteti dusi cu pluta sau ceva nu ajunge la mine? (ma refer la cei ce au comentat anterior). Pensii indexate – un simplu cetatean va primi nu 1400lei , ci 1540, dar i se scade indemnizatia in jur de 150 de lei (pentru ca a depasit suma venitului de 1500 lei). Un bou de parlamentar care avea 6000 pensie va primi deja 6600 Lei (nu e mult cum siar dori orice moldovean, dar e mai mult decit merita). Deci voi spuneti ca tinerii se vor intoarce pentru asa pensie?, ca pe cite inteleg sa fii parlamentar nu la fiecare cetatean ii este dat. P/u Andrei Balan – pretul la gaz si elictricitate nu sa redus (daca comparam cu preturile initiale care au fost), este doar o manevra a dragilor vostri demnitari de face valuri in „tazic”. Salariile nu se vor majora , pe motiv ca avem sanse sa raminem fara de lucru (economia nu se dezvolta), multumim celor care mai trimit remitente acasa…si astfel sa stimuleze volumul vinzarilor a produselor in mare majoritate de import). Sa stiti ca miine deja viata buna nu va ajunge pentru toti, doar pentru cei alesi – voi nu faceti parte dintre ei.

 • andrei balan

  Insa plecind peste hotare acolo pretul traiului inca se maimareste, in final tot e greu, asta au inteles-o multi care au plecat. Insa daca actuala guvernare se va mobiliza putin si va continua reformele pentru a inbunatati viata cetatenilor, atunci cu siguranta situatia se va schimba. Poate la venituri de 500 euro de persoana nu vom ajunge, dar macar la 300 asta e posibil si deja in viitorul foarte apropiat.

 • Din 7 replici, 5 sunt de la postacii PD 😀

 • Radu Turcan

  Eu personal nu am plecat din cauza salariului. Nici in Europa nu este chiar atât de ușor cu un salariu mediu și tot trebuie să te gândești la economii.
  Am plecat din cauza că nu există securitate socială, nu există reforme, nu am încredere în institutiile statului, corupție, indiferență față de mediul înconjurător, murdărie, dezordine, oraș urât. Astea au fost motivele mele.