Subvențiile pentru agricultură în 2012: Pentru Ce, Cui și Unde au fost alocate?
4126

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 21/3/2013

Cum au fost alocate cele 400 milioane lei din Fondul de Subvenționare a producătorilor agricoli în anul 2012? Care raioane au primit cele mai multe subvenții atât în anul 2012 dar și în ultimii șase ani?

budget-stories-agricultura-infographics-numbers

The Budget Story

Infograficul demonstrează că distribuția geografică a subvențiilor este una neuniformă. În anul 2012, primele trei regiuni cu cel mai mare volum de subvenții (în termeni absoluți) au fost: raionul Briceni (22,2 milioane lei), Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (20,3 milioane lei) și raionul Anenii Noi (20,0 milioane lei). La compararea cu perioada 2006-2011, se dovedește că Bălți, Dondușeni și Ocnița au fost în topul clasamentului pentru alocările subvențiilor în agricultură. Raioanele Nisporeni, Călărași și Hâncești au recepționat cel mai mic volum de subvenții din Fondul de Subvenționare în ultimii șase ani.

Chiar dacă 68% din volumul producției globale agricole este produs de gospodăriile țărănești și gospodăriile populației, acestea primesc doar 25,5% din subvenții. Restul 74,5% din Fond sunt alocate întreprinderilor agricole (SRL, SA, SC, CAP, CP) care generează numai 32% din volumul producției globale agricole.

Infograficul mai descrie și prioritățile de subvenționare și domeniile de interes maxim ale agricultorilor subvenționați.

Cum s-a ajuns la acest infografic (Metodologia)

1. Au fost colectate datele. Vezi aici sursele datelor.

2. Au fost analizate seturile de date. Pentru a putea răspunde la întrebări, am analizat datele despre câți bani au fost alocați din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli în 2012 în baza listelor de beneficiari puse la dispoziție de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

3. Am identificat răspunsurile pentru a fi reprezentate în acest infografic.

4. Am schițat reprezentarea grafică. Sarcina finală a constat în redarea acestei informații de o manieră vizuală și comprehensibilă pentru a vă permite să descoperiți mai multe despre cine au fost principalii beneficiari și pentru ce se dau bani din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli, dar și situația comparată cu alte țări din Europa. Vedeți aici sursele grafice editabile.

5. Am publicat infograficul „Subvențiile pentru agricultură în 2012: Pentru Ce, Cui și Unde au fost alocate?”. Rezultatul este o reprezentare grafică a acestui subiect separat pe 7 teme în care am descris imaginea generală a subiectului subvenționării agricole în Republica Moldova.

Ce poți face tu?

Pentru părțile interesate, am publicat seturile de date, pentru ca analiza să continue. Acesta este doar un început pentru discuțiile privind subvențiile în agricultură.

Încurajăm jurnaliștii, ONG-urile, și alte părți interesate să descarce arhiva cu setul de date și materialele grafice pentru continuarea lucrului cu aceste set de date deschise. Tot conținutul de pe BudgetStories.md este licențiat cu Creative Commons Attribution (Unported) v3.0 License. Utilizarea materialelor pentru crearea articolelor proprii este încurajată.

Colectarea și analiza datelor: Tatiana Savva

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.