De unde vin banii? Proiectele investiționale finanțate de donatorii externi
2012

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 22/8/2013

Continuăm seria de infografice despre asistența externă acordată Republicii Moldova cu o imagine asupra sumelor acordate pentru realizarea proiectelor investiționale în perioada 2009-2012. În ultimii patru ani pentru această formă de acordare de asistență externă au fost efectiv acordate cele mai mari sume. În infografic sunt reflectate și sumele pe granturi și împrumuturi (condiții de finanțare).

rt-finantatori-infographic-2

Forme de asistență externă

Asistența externă este oferită Republicii Moldova ia 4 forme: suport bugetar general, suport bugetar sectorial, asistența tehnică și proiecte investiționale. Asistența externă pentru suport bugetar general presupune finanțarea unor cheltuieli bugetare generale, fără a specifica beneficiarul direct ai acestor bani1. În opoziție vine forma de suport bugetar sectorial care presupune că acești bani vor fi acordați pentru implementarea unui program, sau strategii de dezvoltare a unui sector anume2. Asistența sau cooperarea tehnică este de fapt un transfer de know- how, tehnologii, metodologii3. Ponderea acestor trei forme de asistență externă împreună a variat în jurul a 30% din totalul resurselor financiare acordate de către donatorii străini în perioada 2009-2012, restul banilor fiind acordați pentru proiectele investiționale.

Ce este un proiect investițional?

În acest infografic prezentăm informația pe proiecte investiționale și sume efectiv disbursate (care constituie 2,1 miliarde din totalul de 2,82 miliarde din asistența externă acordată Republicii Moldova în 2012)5, cu principalii donatori și condiții de finanțare în perioada 2009-2012. Un proiect investițional oferă finanțare sub formă de împrumuturi sau credite Guvernului pentru a acoperi cheltuielile specifice legate de proiecte de dezvoltare economică și socială.4

Cum am realizat acest infografic?

Au fost colectate datele. Vezi sursele datelor în fișierul pentru descărcare de mai jos, sau click direct (1, 2, 3, 4, 5);

Au fost analizate seturile de date. Pentru a putea răspunde la întrebări, am analizat datele despre suma granturilor și împrumuturilor acordate de către partenerii străini Republicii Moldova pe proiecte investiționale prin sistemul public în baza datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor;

Am identificat răspunsurile pentru a fi reprezentate în acest infografic (the budget story). Astfel, cel mai important partener după sumele care efectiv au fost disbursate, este Banca Mondială, urmată de Comisia Europeană și Guvernul SUA și Banca Europeană de Investiții. Într-adevăr, împrumutăm mai mult decât primim granturi;

Am schițat reprezentarea grafică. Sarcina finală a constat în redarea acestei informații într-o manieră vizuală și comprehensibilă pentru a vă permite să descoperiți mai multe despre cine sunt principalii donatori pe proiecte investiționale, mărimea asistenței externe acordate de fiecare în perioada 2009-2012, și câte granturi am primit față de împrumuturile contractate și efectiv disbursate.

Ce poți face tu?

Pentru părțile interesate, am publicat seturile de date, pentru ca analiza să continue.

Descarcă setul de date →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Ghitsa

  Documentatsi-va mai bine!!!, jumate cifrele expuse mai sus nu sunt corecte, daca vretsi informatsie veridica intrebatsi Coordonatorul National de Asistentsa Externa, nu MinFin!

  http://cancelaria.gov.md/libview.php?l=ro&idc=277&id=1474

 • Gheorghe

  waw, voi inca shi cenzuratsi comentariile atunci cind vi se spune ca infograficele voastre nu sunt veridice! tsinetsi-o tot asha, departe o sa ajungetsi.

 • Marian

  In ce au fost investiti acesti bani, iata care de fapt e intrebarea primordiala!

 • Nicoleta Culava

  Sa inteleg ca suportul acordat de FMI pentru suplinirea rezervelor valutare internationale ale BNM nu conteaza???

  • Tatiana Savva

   Dragă Nicoleta, merci pentru sugestii. După cum am mai menționat, scopul nostru a fost să oferim o imagine generală pe principalii donatori și condiții de finanțare pe proiecte investiționale și să descriem cheltuirea reală (debursări reale) a banilor din asistența externă pe această componentă. Suportul acordat de FMI face parte din altă formă de finanțare (suport bugetar general/ suport general specific, asistență tehnică), care nu a fost subiectul acestui infografic. Aveți dreptate că este nevoie de o imagine generală a asistenței externe acordate prin sistemul public, însă cu părere de rău, în prezent nu există o bază de date care ar oferi o imagine la acest subiect. Din datele disponibile in prezent am putut izola ca subiect distinct , doar subiectul pe proiecte investiționale, unde exista informații agregata pe donatori destinatii si sume debursate.

   • Nicoleta Culava

    Tatiana, multumesc foarte mult pentru raspuns. Totusi, insist ca suplinirea rezervelor valutare ale BNM ar trebui sa fie mentionata undeva la capitolul ‘tipuri de asistenta externa’. E vorba de cca. 500 milioane de dolari in 3 ani – e o suma serioasa, nu?

 • Nicoleta Culava

  Ca sa concretizez: inteleg ca materialul se axeaza pe asistenta pentru proiectele investitionale, dar la partea cu „Forme de asistenta externa” ar trebui sa fie mentionata si asistenta pentru suplinirea rezervelor internationale la BNM. Ca altfel taaaare se distorsioneaza tabloul comunitatii donatoare si chiar nu este clar pentru un muritor de rand, de ce se vorbeste atata despre FMI, daca nici macar nu joaca un rol important in calitate de donator/finantator extern.