Mai întâi banii, apoi serviciile?
1669

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 26/12/2013

În anul 2012, în FAOAM au fost acumulate venituri în sumă de peste 3,87 miliarde lei, și au fost cheltuiți peste 3,95 miliarde lei. Ponderea cheltuielilor administrate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din totalul cheltuielilor pentru sănătate din Bugetul Public Național s-a schimbat de la 70,3% în 2005 la 83% în 2012.

Între 2005 și 2012, costul poliței de asigurare obligatorie de asistența medicală a crescut de aproape 5 ori, de la 664,8 lei în 2005, la 3318 lei în 2012. Conform datelor CNAM, 82,1% din totalul populației era asigurată, față de 75% în anul 2008. Persoanele fizice care se asigurau în mod individual constituia 51,7 mii persoane, față de 35,3 mii în anul 2008. În același timp, persoanele asigurate de Guvern a crescut de la 1,26 milioane în 2005, la 1,87 milioane în 2012.

Mai-intai-banii,-apoi-serviciile-web

Infograficul prezintă și cele mai recente schimbări în cotele primei de asigurare obligatorie de asistență medicală. Astfel, în 2014, aceste cote se vor mări atât pentru angajat cât și pentru angajator, cu 0,5 puncte procentuale față de 2013. Prin urmare, veniturile din primele de asigurare în mărime procentuală achitate de angajatori și angajați pentru 2014 vor constitui 2,44 miliarde lei față de 1,9 miliarde lei scontate pentru 2013, sau de 1,3 ori mai mult. În anul 2014, costul poliței de asigurare va constitui 4056 MDL, iar transferurile din bugetul de stat în FAOAM (Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală) pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate, vor constitui peste 2,2 miliarde lei.

Dar Dumneavoastră, în calitate de contribuabil, credeți că veți simți o îmbunătățire de 1,3 ori în livrarea serviciilor medicale? Spuneți-ne mai jos, în comentarii!

Descarcă resurse →

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

 • Dana

  Eu una nu cred ca voi vedea o imbunatatire de 1.3 ori, poate pt ca nici nu folosesc acum serviciile de stat din medicina. Desi platesc asigurarea medicala obligatorie, nu o folosesc. Drumul e prea lung de la medicul de familie, unde de obicei trebuie sa stau la rand cateva ore, apoi pana la centrul raional unde sunt trimisa si acolo cu programari sau iarasi nervi cu stat in rand cu orele, mi-e mai usor acum sa scot din buzunar 200 de lei si sa merg la o clinica privata si in 2-3 ore sa ies cu tratamentul prescris, decat ore de stat in rand la medicul de familie si apoi la centrul raional + nervi si poate si un tratament mai putin bun. Dar sa speram ca vor fi schimbari in mai bine.

 • Radoo Butuc

  eu zic ca cel putin un sfert de bani se fura. daca nu mai mult. daca in capitala mai e cum mai e, in provincie nu se uita la tine nici naiba, daca nu le pui in buzunar. plus la toate, se trateaza simptomele, nu cauza bolii, nimanui nu-i pasa de oameni si te trateaza de parca le-ai fi dator cu ceva. asa ca, nu tre de cheltuit mai mult ci tre de mai scuturat oamenii un pic, ca au uitat cine sunt si ce juramant au dat

  • Victor

   Ïn capitală e mai mare jalea. Practic toată profesura aia și-au cumpărat diplomele de doctor habilitat, iar acum cer 500-800 de lei doar pentru o consultație. Dacă nu au ai cunoștințe sau bani nici dracul nu se uită la tine. Exact ca în provincie. La medici de rând, deacum, în dependență de noroc. Sunt mai teferi, sunt mai puțin teferi.

 • Jora

  Cu regret sa majorat taxa cum la polita proportional direct si la spital (la mina) dar de rezultat de tratament nici vorba ne mai vorbind de caletate de serviicii mie rusine ca traesc in asa o tara frumoasa si oameni degradati dea totul.

  • JORA

   asta e adevarat ei trebue cam peste unul impuscati ca au salari de 3000 de lei si masini de 30000 de euro cxine nui de acord cu mine lasa sa imi spue