Situația demografică în Republica Moldova: efectul bombei cu ceas
9143

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 30/10/2013

Moldova parcurge o tranziție demografică cu duble constrângeri. În primul rând, are loc diminuarea numărului populației cu ritmuri alarmante, pe fondul sporului natural negativ din spațiul rural și a proceselor emigraționiste. În al doilea rând, are loc degradarea structurii pe vârste a populației, prin creșterea ponderii populației vârstnice și diminuarea ponderii populației tinere în numărul total al populației. Fenomenul respectiv este și mai acut în spațiul rural și urmează să se accentueze pe viitor, iar implicațiile fiscale sunt iminente. Astfel, în urma creșterii plăților din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) pentru un număr tot mai mare de pensionari, în paralel cu erodarea bazei impozabile, presiunile asupra fondului public de pensii sunt deloc triviale. Repercusiunile tendințelor demografice sunt deja vizibile, odată ce doar 2 contribuabili finanțează pensia plătită unui pensionar (raportul minimi necesar este de 4 la 1), iar BASS, pe parcursul ultimilor ani, înregistrează în mod constant un deficit care este acoperit din Bugetul de stat.

budget stories

Acest infografic a fost realizat de către Opera Studio la comanda Centrul Analitic Independent „EXPERT-GRUP”, în parteneriat cu fundaţia „Friedrich-Ebert”. Informația este bazată pe rezultatele Raportului de Stare a Țării 2013.

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică și rezultatele sondajului „S-a transformat Moldova într-un loc fără speranțe?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.