Evoluția bugetului de stat și a datoriei de stat în 2016

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Autor: Dumitru Budianschi

Anul bugetar 2016 va intra în istorie prin aprobarea foarte târzie a bugetului, tocmai în luna iulie 2016. La doar o lună de la aprobare, în septembrie, bugetul a avut nevoie de o revizuire substanțială prin diminuarea cheltuielilor cu circa 2 miliarde lei. Această diminuare a fost cauzată de reducerea drastică a veniturilor din granturile externe pentru suport bugetar (1,6 miliarde lei) și datorită diminuării încasărilor unor taxe față de nivelul planificat. Însă, într-o perioadă la fel de scurtă, pe 25 noiembrie curent, Guvernul vine cu un alt proiect de modificare a bugetului, de data această pentru a valorifica resursele adiționale, de circa 330 mil. lei, ce se așteaptă a fi încasate din taxe până la sfârșitul anului. În rezultatul acestor două modificări, cele mai mari reduceri au fost efectuate în sectorul energetic, drumuri și subvenții. În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016, în principal ca rezultat al convertirii garanțiilor de stat acordate BNM, a sporit semnificativ datoria de stat, ajungând la 50,2 miliarde lei sau circa 37,9% din PIB. Însă, nu nivelul datoriei este problema, ci modul în care s-a ajuns la acest nivel.

În luna octombrie 2016, Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru anul 2016 prin reducerea veniturilor cu 6,6% și cheltuielilor cu 5,5% sau 2065,9 mil. lei (aceeași sumă pentru venituri și cheltuieli), respectiv deficitul bugetar a rămas același, de 4182,8 mil. lei (circa 3,2% din PIB). Necesitatea acestei rectificări a fost dictată în principal de nivelul redus al încasărilor față de cele planificate din (i) granturi (suport bugetar) și (ii) din TVA. Această rectificare a avut scopul principal  de a menține deficitul Bugetului Public Național în limitele a 3,2% din PIB. De altfel, aceasta fiind și o condiție prevăzută în a Memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internațional în octombrie 2016.

De asemenea, la 25 noiembrie curent, Ministerul Finanțelor a expediat Guvernului o nouă propunere de modificare a bugetului de stat. Conform Notei informative anexate, aceasta are ca scop valorificarea mijloacelor financiare adiționale obținute în rezultatul creșterii încasărilor din TVA și din taxele de import[1]. Astfel, această rectificare prevede o majorare a veniturilor și cheltuielilor cu suma de 328,5 mil. lei (173,1 mil. lei din TVA si 157 mil. lei din taxe vamale și proceduri vamale) și alte ajustări minore. La cheltuieli se propune: (i) majorarea cu 224,3 mil. lei a transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat, dintre care cu 218,9 mil. lei pentru acoperirea deficitului bugetar, (ii) majorarea cu 103,2 mil. lei a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, dintre care 100,0 mil. lei – pentru nivelarea posibilităților financiare, și (iii) alte ajustări mai minore.

Ambele modificări ale bugetului au rezultat în diminuarea veniturilor și cheltuielilor cu 1737 mil lei (4,9% față de aprobat) și un deficit de 4182,8 mil lei. La venituri, reducerea totală a fost obținută în cea mai mare parte în rezultatul diminuării încasărilor din Granturi cu 1597 mil. lei (din care 49,9 mil. lei pentru proiecte finanțate din surse externe) și din TVA cu 613,4 mil lei, precum și din majorarea veniturilor din impozitul pe venit cu circa 270 mil. lei și din taxele pe comerțul exterior cu 139,4 mil. lei. De asemenea, au fost efectuate un șir de alte ajustări cu impact mai mic (ex: -36,3 mil. lei la accize, +40 mil. lei din dividende, etc.).


 

soros logoPrezentul document a fost elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public” finanțat de Fundația Soros-Moldova. Totodată, numai autorii sunt responsabili de afirmațiile din acest document, care nu sunt în mod necesar împărtășite de finanțator sau de persoanele care au făcut comentarii. Expert-Grup nu adoptă poziții colective.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

  • Licențiere și permisiuni

    Creative Commons 4.0 - CC BY