Transparența bugetară în Instituțiile și Autoritățile Publice Centrale

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Autor: Dumitru Budianschi

Analiza paginilor web a Autorităților Publice Centrale cu privire la nivelul de transparență a utilizării banilor și patrimoniului public a scos la iveală că marea majoritate nu publică informații cu referire la acest subiect. Doar câteva instituții fac excepție de la această situație, printre acestea fiind: Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Sănătății. Din 8 documente monitorizate, aferente anului 2015, cel mai răspândit document publicat de autorități este Raportul de Activitate, care pentru multe instituții este unicul document publicat. Totodată, există 15 instituții din 38 analizate care pentru anul monitorizat nu au publicat nici un document din cele analizate.

În ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre transparența decizională, date deschise și în general despre accesul la informațiile cu caracter public. În acest sens, unele entități publice au depus eforturi susținute pentru a se încadra în anumite standarde cerute de legislație și de politicile de stat. Însă, cu referire la faptul cum instituțiile cheltuiesc banii alocați pentru exercitarea atribuțiilor acestora și pentru implementarea programelor bugetare se face foarte puțin.

Mai mult ca atât, chiar dacă unele instituții publice dezvăluie careva date financiare generale, acestea nu sunt însoțite de informații non-financiare și explicații narative. Impresia generală este că entitățile publice mai curând încearcă să ascundă sau să prezinte o informație din care să nu poți avea imagine comprehensivă asupra cheltuielilor. Situația este și mai proastă, atunci când vine vorba de prezentarea cheltuielilor în detalii și imediat după efectuarea acestora.

Pentru a evalua starea de lucruri privind transparența bugetară la nivel de autorități publice centrale în perioada 20/10/2016 – 16/11/2016, a fost efectuată monitorizarea documentelor publicate de instituțiile publice cu referire la bugetul de care sunt responsabile. Au fost monitorizate paginile web ale organelor și autorităților publice centrale (lit. A din Clasificația organizațională[1]). Monitorizarea a fost efectuată pe 8 documente de bază ce caracterizează transparența bugetară cu referire la anul 2015, împărțite în 2 categorii convenționale: (i) documentele ce țin de transparența cheltuirii banilor de către însăși entitățile publice, și (ii) documentele ce țin de implementarea programelor bugetare ce sunt în responsabilitatea instituției. Este bine de menționat că în anumite cazuri, informațiile din ambele categorii se intersectează, iar pentru unele entități această divizare nu este pe deplin relevantă.

[1] Ordinul Ministerului Finanțelor nr 208/24.12.2015 privind Clasificația bugetară

soros logoPrezentul document a fost elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public” finanțat de Fundația Soros-Moldova. Totodată, numai autorii sunt responsabili de afirmațiile din acest document, care nu sunt în mod necesar împărtășite de finanțator sau de persoanele care au făcut comentarii. Expert-Grup nu adoptă poziții colective.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

  • Licențiere și permisiuni

    Creative Commons 4.0 - CC BY