Câți bani cheltuim pentru spitalele naționale?
4506

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Data publicării: 21/4/2016

În 2015, Guvernului Republicii Moldova a cheltuit 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății. Acești bani au fost alocați în mare parte instituțiilor publice de profil – de ordin național, raional, municipal și în Centrele Medicilor de Familie.

Astfel, Expert-Grup, prin intermediul Budgetstories.md, va publica trei infografice care descriu câți bani au fost cheltuiți în instituțiile medicale de toate nivelele, care sunt aceste instituții, și pentru ce sunt cheltuiesc acești bani. Trebuie să menționăm, că în urma reformelor din sector, unele instituții au fost reorganizate și subordonate.

Primul infografic din această serie descrie din ce sunt formate veniturile spitalelor naționale (și ale instituțiilor medicale al căror fondator este Ministerul Sănătății), pentru ce sunt cheltuiți acești bani, și în măsura datelor disponibile, care sunt rezultatele care au fost obținute în perioada 2010- 2016.

buget-spitale

Astfel, în topul celor mai „scumpe” spitale se află Spitalul Clinic Republican (SCR), Institutul Oncologic, Institutul Mamei și al Copilului, bugetele anuale ale cărora depășesc 120 milioane lei, iar în cazului SCR, 390 milioane de lei anual. Tot în cadrul acestor instituții, și costul cazurilor tratate este cel mai mare, probabil și din cauza complexității cazurilor tratate.

De asemenea, în medie circa 1,25 milioane de pacienți au vizitat aceste instituții anual (între anii 2010 și 2016), fie pentru consultarea medicului de specialitate, fie pentru tratament, însă în mai puțin de 15% dintre vizite au fost efectuate pentru a preveni eventualele afecțiuni. Datele Centrului Național de Management în Sănătate artă că numărul de vizite la Institutul Oncologic crește în medie cu 2 mii de pacienți pe an, iar incidența cazurilor de cancer crește și ea cu peste 300 de cazuri anual. Durata medie de ședere a unui pacient în spitalele naționale este de 13 zile.

Al doilea infografic descrie cum sunt cheltuiți banii în spitalele raionale ale țării.
Sursa datelor: Ministerul Sănătății Republicii Moldova.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.